Skip to main content

XProtect Management Client

Przenoszenie sprzętu

Last Updated: 2 minute read
Wersja2026r1
JęzykPolski

Można przenosić sprzęt między serwerami rejestrującymi, które należą do tej samej lokalizacji. Po przeniesieniu sprzęt i jego urządzenia działają na nowym serwerze rejestrującym, a nowe nagrania są przechowywane na tym serwerze. Ruch jest przejrzysty dla użytkowników klienta.

Nagrania na starym serwerze rejestrującym pozostają tam do:

  • System usunie je po upływie czasu przechowywania. Nagrania, które ktoś zabezpieczył blokadą dowodową (patrz Blokady dowodowe), nie są usuwane do czasu wygaśnięcia czasu przechowywania blokady dowodowej. Czas przechowywania blokad dowodowych definiuje się podczas ich tworzenia. Potencjalnie czas przechowywania nigdy nie wygaśnie

  • Usuwasz je z nowego serwera rejestrującego każdego urządzenia na karcie Rejestruj

Jeśli spróbujesz usunąć serwer rejestrujący, który nadal zawiera nagrania, otrzymasz ostrzeżenie.

Uwaga

W przypadku przeniesienia sprzętu na serwer rejestrujący, do którego obecnie nie dodano sprzętu, użytkownicy klienta muszą się wylogować i zalogować, aby otrzymywać dane z urządzeń.

Funkcji przenoszenia sprzętu można używać do następujących celów:

  • Równoważenie obciążenia: Jeśli na przykład dysk na serwerze rejestrującym jest przeciążony, można dodać nowy serwer rejestrujący i przenieść część sprzętu

  • Aktualizacja: Jeśli na przykład musisz wymienić serwer hostujący serwer rejestrujący na nowszy model, możesz zainstalować nowy serwer rejestrujący i przenieść sprzęt ze starego serwera na nowy serwer

  • Wymiana wadliwego serwera rejestrującego: Jeśli na przykład serwer jest offline i nigdy nie przejdzie ponownie w tryb online, można przenieść sprzęt na inne serwery rejestrujące, a tym samym utrzymać system w ruchu. Nie możesz uzyskać dostępu do starych nagrań. Więcej informacji – patrz Zamiana serwera rejestrującego.

Nagrania zdalne

W przypadku przeniesienia sprzętu na inny serwer rejestrujący system anuluje bieżące lub zaplanowane odzyskiwanie z połączonych lokalizacji lub peryferyjnych nośników danych w kamerach. Nagrania nie są usuwane, ale dane nie są pobierane i zapisywane w bazach danych zgodnie z oczekiwaniami. W takim przypadku otrzymasz ostrzeżenie. W przypadku użytkownika XProtect Smart Client , który rozpoczął odzyskiwanie w momencie zainicjowania przenoszenia sprzętu, odzyskiwanie nie powiedzie się. Użytkownik XProtect Smart Client otrzyma odpowiednie powiadomienie i będzie mógł spróbować ponownie później.

Jeśli ktoś przeniósł sprzęt w lokalizacji zdalnej, należy ręcznie zsynchronizować lokalizację centralną z opcją Aktualizuj sprzęt, aby odzwierciedlić nową konfigurację lokalizacji zdalnej. Jeśli nie przeprowadzisz synchronizacji, przeniesione kamery pozostaną rozłączone w lokalizacji centralnej.