Skip to main content

Przewodnik użytkownika BriefCam

Ekran Reguł

Last Updated: 2 minute read
Wersja2024r2
JęzykPolski

Każda reguła jest wyświetlana wraz z nazwą, nazwą kamery źródłowej wybranej w regule, datą utworzenia, typem reguły i stanem (Wyłączona lub Aktywna).

Stan jest aktualizowany co 15 sekund.

W przypadku harmonogramów, które są aktywne, dodatkowe informacje będą wyświetlane w nawiasach: Przetwarzanie, W kolejce lub Odzyskiwanie.

Kliknij ikonę informacji (Rule information icon.png), aby wyświetlić podsumowanie liczby reguł i ich stanu.

Rule status box.png

Jeśli masz regułę, która pozostaje w stanie Kolejka, skontaktuj się z lokalnym administratorem BriefCam .

Jeśli istnieje reguła pozostająca w stanie Kolejka, sprawdź, czy jednostka GPU jest ustawiona na Czas rzeczywisty.

Akcje

Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy lub najechaniu kursorem myszy na regułę wyświetlane są różne ikony.

Rule actions icons.png

Czynność

Opis

Disable icon.png
Start rule icon.png

Włączanie lub wyłączanie reguły.

Duplicate rule icon.png

Zduplikuj regułę. BriefCam utworzy wybrane reguły dla każdej wybranej kamery i zastosuje te same filtry globalne do reguł (ale nie filtry scen). Nowo utworzona reguła jest własnością użytkownika, który ją zduplikował.

Share rule icon.png

Udostępnij regułę. Patrz także Współpraca Reguł.

Edit rule icon.png

Edytowanie reguły.

Rules delete.jpg

Usuwanie reguły. Usunięcie reguły powoduje także usunięcie alertów utworzonych przez regułę. Jednak zakładki alertów nie są usuwane.

Copy icon.png

Skopiuj tekst kliknięty prawym przyciskiem myszy.

W przypadku wybrania więcej niż jednej reguły w górnej części ekranu pojawi się dodatkowa opcja umożliwiająca jednoczesne włączenie lub wyłączenie wielu reguł.

Start rule icon in screen.png
Stop rule icon in screen.png

Wszelkie zdarzenia zarejestrowane przez wybraną kamerę źródłową i odpowiadające filtrom zastosowanym w uruchomionej regule będą wyzwalać alerty na ekranie ALERTÓW rozwiązania RESPOND, umożliwiając operatorom szybkie reagowanie na rozwijające się incydenty.

Uwaga

Jeśli reguła RESPOND nie powiedzie się z powodu utraty strumienia lub innego problemu, domyślnie spróbuje odzyskiwać dane co 60 minut. Czas można zmienić w ustawieniach środowiska MaxRetryDelaytimeMinutes. Aby zatrzymać ponawianie próby reguły, wyłącz ją.

Współpraca Reguł

Kliknij ikonę udostępniania, aby udostępnić regułę. Ikona udostępniania jest dostępna tylko dla reguł należących do użytkownika.

Share rule icon on screen.png

Wybierz użytkowników i/lub grupy, którym chcesz udostępnić regułę.

Domyślnie reguły są udostępniane jako "tylko do odczytu". Jeśli jednak chcesz zezwolić użytkownikowi na dostęp do odczytu i zapisu, zaznacz pole wyboru Zezwól użytkownikom na modyfikowanie zawartości zasobów.

Rule collaboration screen.png

BriefCam Sprawdzi, czy wszyscy wybrani użytkownicy i grupy:

  • Posiadanie uprawnień do wyświetlania kamery reguł.

  • Posiadasz już uprawnienia do list obserwowanych, których użytkownik udostępniający nie jest właścicielem (zewnętrzne i wspólne listy obserwowane).

Gdy reguła jest skonfigurowana do korzystania z list obserwowanych, te listy muszą być również udostępniane.

W ramach procesu udostępniania nie będą udostępniane listy obserwowanych, których użytkownik nie jest właścicielem (wspólne i zewnętrzne listy obserwowanych). Po prawej stronie ekranu zobaczysz listę list obserwowanych, które są Twoją własnością, oraz inną listę list obserwowanych, które nie są Twoją własnością i dlatego nie mogą być udostępniane przez Ciebie.

Listy ostrzegawcze są udostępniane użytkownikom/grupom w trybie tylko do odczytu z jednym wyjątkiem: jeśli lista ostrzegawcza była już wcześniej udostępniana jednemu z użytkowników lub grupom w trybie pełnej kontroli, ten tryb udostępniania nie zmieni się.

W przypadku anulowania udostępniania reguły udostępnieni użytkownicy nie będą już otrzymywać alertów z tej reguły, a wszystkie alerty otrzymane z tej reguły znikną z widoku RESPOND użytkownika.