Kopiowanie, zmiana nazwy lub usuwanie roli
Kopiowanie roli
Jeśli masz rolę ze skomplikowanymi ustawieniami i/lub uprawnieniami i potrzebujesz podobnej lub prawie podobnej roli, skopiowanie istniejącej roli i wprowadzenie drobnych zmian w kopii może być łatwiejsze niż utworzenie nowej roli od zera.
Rozwiń Zabezpieczenia, kliknij Role, kliknij prawym przyciskiem myszy odpowiednią rolę i wybierz opcję Kopiuj rolę.
W wyświetlonym oknie dialogowym nadaj skopiowanej roli nową, unikatową nazwę i opis.
Kliknij przycisk OK.
Zmiana nazwy roli
Zmiana nazwy roli nie powoduje zmiany nazwy grupy widoków na podstawie roli.
Rozwiń okno Zabezpieczenia i kliknij prawym przyciskiem myszy opcję Role.
Kliknij wymaganą rolę prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję Zmień nazwę roli.
W wyświetlonym oknie dialogowym zmień nazwę roli.
Kliknij przycisk OK.
Usuwanie roli
Rozwinąć okno Zabezpieczenia i kliknąć przycisk Role.
Kliknij prawym przyciskiem myszy niechcianą rolę i wybierz opcję Usuń rolę.
Kliknij Przycisk Tak.
Ważne
Usunięcie roli nie powoduje usunięcia grupy widoków opartej na tej roli.