Skip to main content

Przewodnik administratora BriefCam

Synchronizacja kamer z systemem VMS

Last Updated: 3 minute read
Wersja2025r1
JęzykPolski

Jeśli kamery zdefiniowane w BriefCam nie są zsynchronizowane z kamerami w systemie VMS, można je zsynchronizować. Synchronizacja kamer jest wymagana przy zmianie nazwy, identyfikatora, współrzędnych, ścieżki logicznej lub strefy czasowej kamery.

Uwaga

Synchronizacja kamer odbywa się za pośrednictwem klienta BriefCam (https:// [server name or IP address]/app) przy użyciu danych uwierzytelniających administratora. Jest to pierwszy krok do scalenia BriefCam Administrator Console z BriefCam klienta.

Uwaga

Jeśli kamera zostanie przeniesiona z jednego systemu VMS do drugiego, synchronizacja nie będzie działać. W tym scenariuszu konieczna będzie ponowna aktywacja kamery.

Aby zsynchronizować kamery zdefiniowane w BriefCam ze zmianami wprowadzonymi w systemie VMS:

  1. Zaloguj się do BriefCam Web Client:

    1. Przejdź do BriefCam klienta sieci Web znajdującego się pod adresem: https:// [server name or IP address]/app.

    2. Zaloguj się za pomocą danych uwierzytelniających administratora. Zdefiniowano tego użytkownika dla BriefCam Administrator Console klasycznej (https:// [server name or IP address]/admin).

  2. Znajdź VMS, który chcesz zsynchronizować, kliknij ikonę Synchronizuj z VMS (Sync_to_VMS_icon_2025R1.PNG).

    Sync_to_VMS_new_admin_2025R1.PNG
  3. Kamery można teraz synchronizować za pomocą jednej z następujących metod:

    • Zsynchronizuj pojedynczą kamerę, klikając przycisk Synchronizuj.

    • Wybierz kilka kamer i kliknij wybrany przycisk Synchronizuj .

    • Zsynchronizuj wszystkie kamery, klikając przycisk SYNCHRONIZUJ WSZYSTKO.

    Cameras to sync 2025 r1.png

    Wyświetlona zostanie lista wszystkich kamer, które zmieniły się od czasu ostatniej synchronizacji.

    Kamery, które pojawią się na tej liście, będą spełniać co najmniej jedno z tych kryteriów:

    • Jeśli BriefCam kamera ma taką samą nazwę jak kamera VMS, ale identyfikatory są inne. Kliknięcie przycisku Sync spowoduje nadpisanie identyfikatora VMS przez identyfikator BriefCam ID.

    • Jeśli BriefCam kamera ma ten sam identyfikator co kamera VMS, ale nazwy są różne. Kliknięcie przycisku Sync Name spowoduje nadpisanie nazwy BriefCam przez nazwę VMS.

    • Nazwa i identyfikator są takie same, ale inne są dodatkowe informacje o kamerze. W takim przypadku przycisk informacji pojawi się w kolorze żółtym. Kliknij przycisk, aby zobaczyć różnice.

    • Niezgodność między nazwą a identyfikatorem. W tym scenariuszu sprawdź kamerę w systemie VMS.

    • VMS ma kilka nazw o tym samym ID. BriefCam nie obsługuje duplikowania nazw w tym samym katalogu.

    Po zsynchronizowaniu nazwy lub identyfikatora wszystkie dodatkowe informacje, takie jak ścieżka logiczna, współrzędne i strefa czasowa, zostaną nadpisane w BriefCam. Jeśli BriefCam zawiera informacje dodane ręcznie, a VMS nie zawiera takich informacji, podczas synchronizacji wartość NULL z VMS nie nadpisze informacji w BriefCam.

  4. Jeśli dla tej samej kamery istnieje wiele identyfikatorów, wyświetlona zostanie lista rozwijana, na której należy najpierw wybrać odpowiedni identyfikator.

    Sync to VMS errors
  5. Możesz wyeksportować listę kamer, które pojawiają się w tabeli synchronizacji, klikając przycisk Eksportuj CSV.

Synchronizacja może potrwać kilka sekund.

Synchronizacja będzie przebiegać w następujący sposób:

  • W przypadku aktywowanych kamer, jeśli kamera została wyłączona lub usunięta z VMS, kamera zostanie wyłączona w BriefCam.

  • W przypadku nieaktywowanych kamer, jeśli kamera została wyłączona lub usunięta z systemu VMS, kamera nie będzie widoczna na liście kamer w BriefCam.

  • Jeśli klikniesz przycisk synchronizacji podczas gdy poprzednia synchronizacja nadal trwa (ponieważ ekran został odświeżony), dwa żądania pojawią się jednocześnie. Wyświetlony zostanie status ostatniego żądania.

  • Jeśli synchronizacja trwa dłużej niż pięć minut (z powodu wielu kamer), wskazanie synchronizacji może nie być wyświetlane, ale proces synchronizacji pojawi się w plikach dziennika.

  • Synchronizacja nie powiedzie się, jeśli nie wszystkie nazwy kamer będą unikalne.